Durszlak.pl

sobota, 3 października 2015

Czekoladowe ciasteczka z płynącym sercem

  1. 150 g gorzkiej czekolady(ja używam Wedla)
  2. 150 g masła
  3. 100 g cukru pudru
  4. 3 jajka
  5. 30 g mąki
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję masło. Mieszam aż się zrobi płynna masa, dodaję przesiany cukier puder i dalej mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do ostygnięcia.


Jajka roztrzepuję i dodaję do chłodnej masy czekoladowej , mieszam energicznie miotełką. Dodaję mąkę i mieszam na gładką masę.


Przelewam do małych foremek (6 szt. takich do krem brule) wysmarowanych masłem i posypanych mąką. Nalewam do 3/4 wysokości. Wstawiam do zamrażalnika co najmniej na 2 h (ja zawsze robię dzień wcześniej). 


Piekę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni 20 minut.


Wyjmuję z foremki na talerzyk deserowy, dodaję gałkę lodów np. miętowych, polewam sosem malinowym, dekoruję świeżymi owocami


Mniam :)